• Platformaši jednoglasni : Autocesta u Hercegovini neće se graditi za 2 godine  Jedinstveno je na sjednici navodne Vlade Federacije BiH prihvaćena informacija o pripremi prostornog plana područja posebnih obilježja na autocesti koridora Vc koja je praktično otkrila ono o čemu Večernjak godinama upozorava – da je na djelu smišljeni nastavak opstrukcije prometne izolacije ovoga dijela zemlje u kojemu većinu čine Hrvati. Tako ova informacija navodi da bi nakon novih elaborata kao najpovoljnija varijanta predložena ona kojom se kroz Podveležje obilazi Blagaj. “Cijeni se da je ovo rješenje prihvatljivije s gledišta tehničkih mogućnosti, zaštite izvorišta Bune i Bunice, prirodnog i kulturnog naslijeđa, mogućnosti za novi regionalni razvoj i interesa lokalne zajednice, čime se izbjegavaju mogući konflikti u prostoru”, navodi se, uz ostalo, u izvješću. Uz to predviđeno je značajnije pomicanje trase autoceste na koridoru Vc i kod Počitelja.

  U prijevodu to znači da će cesta sada biti još bliža Nevesinju nego bilo kojoj zapadnohercegovačkoj općini, višestruko će poskupjeti radovi izgradnje i, ono što je najvažnije, još za najmanje dvije godine otegnut će se početak gradnje te otežati dobivanje financijskih sredstava. Autocesta ide još istočnije od Mostara pa bi samo za uključenje trebalo putovati najmanje pola sata. Kao alternativa nudi im se jedino mogućnost, koja i sada vrijedi da na zapad putuju autocestom kroz Hrvatsku, dok će vrlo vjerojatno i dalje s ovom prometnom žilom kucavicom biti povezani zastarjelim regionalnim cestama. To također sve općine zapadne Hercegovine još više odmiče od središta zemlje, osim Ljubuškog uz uvjet, dakako, da se u najkraće sljedećih 20 godina spoji cijela trasa kroz Bosnu i Hercegovinu.

  Kod Mostara autocesta će biti bliže Nevesinju nego općinama zapadne Hercegovine, što ne smeta hrvatskim ministrima

  Uz sadašnju brzinu izgradnje to ne izgleda kao vjerojatan scenarij. Tome u prilog ide i ocjena iz državnog ministarstva prometa i veza koje je upozorilo da bilo kakvo drastičnije odstupanje od sadašnje utvrđene trase znači vraćanje na početak cijelog procesa.

  “Kada bi se prihvatile kao utemeljene sve predložene izmjene položaja južne trase koridora Vc, prije svega predložena izmjena u širem području Blagaja, trebalo bi raditi novu plansko-studijsku dokumentaciju, što bi zahtijevalo najmanje dvije godine odgode izrade glavnih projekata i velike troškove”, upozorili su iz ministarstva. I ne samo Blagaja, veće izmjene predviđene su i na lokaciji Mostar Sjever gdje se posve opravdano planira zaobići vodno izvorište Bošnjaci. No, posebna priča ostaje Počitelj gdje se unatoč svim kompromisnim rješenjima zasigurno pronaći još kakvo kulturno-povijesno nalazište kako bi autocesta postala stoljetni projekt. Eksperimenti kroz Hercegovinu će cijeli projekt poskupjeti za najmanje pola milijarde maraka.

  Računa se da bi se eventualno novac kojega su osigurale europske financijske institucije mogao usmjeriti za izradnju za nekoliko ‘bosanskih’ dionica. Međutim detalji takvih ugovora se ne mogu mijenjati i sada se riskira opasnost da propadne cijeli kreditni aranžman s Europskom investicijskom bankom i Europskom bankom za obnovu i razvoj.

  Izvor: Posušje-online.info

  http://www.posusje-online.info/index...stvo&Itemid=56
  Komentara 8 Komentara
  1. Graničar Jozo avatar
   Ovo je sve igra da se lome Hrvati kada je u pitanju koridor Vc, kada je u pitanju luka Ploče itd. A neki naši portali su zdušno prenosili vijest kako će se graditi pruga Bar - Čapljina.
  1. Graničar Jozo avatar
   Prometna izolacija kao što je načinjena i u jugoslaviji.
  1. caporegime avatar
   srećom, danss se svatko ih hercegovine može za najviše 45 minuta uključit na dalmatinu
  1. Graničar Jozo avatar
   Citiraj Prvotno napisano od caporegime Vidi poruku
   srećom, danss se svatko ih hercegovine može za najviše 45 minuta uključit na dalmatinu
   NE, gospodarski razvoj priobalja se ne odvija uzduž priobalja, nego u prodoru prema unutrašnjosti. Dakle, Dalmacija se mora povezati sa Središnjom Bosnom i sa Hercegovinom.

   Al eto, vidiš ti ovih tzv ustaša. Oni bi pravili Hrvatsku do Drine, a nemaju pojma šta je to Država ni šta je to razvoj.

   HSP zaslužuje kod nas jedan kutak na kojem bi objavljivali njihova priopćenja. To bi bio pravi pravcati cinični kutak
  1. caporegime avatar
   zaboli priobalje ona stvar za ičim osim za devizama u ljetnjem periodu.
   a o hsp-bih ne treba trošiti ni riječi. oni bar znaju da je sezona funkcija pa neće talasati, jer dupe u mekom je dupe u mekom.
   tek se takvi nemaju čim opravdati, iako ni hdz dok je bio dio vlasti nije baš puno mrdao za narod.
  1. Graničar Jozo avatar
   jasno mi je da priobalje ne mari previše za zaobaljem, ali tome ne vode brigu mate i jure koji na verandi igraju trešeta u manje, nego je riječ o kapitalnim projektima o kojima vodi brigu netko puno tankoćutniji. barem bi trebao.

   ma jebeš HSP. nema smisla komentirati o njima.
  1. caporegime avatar
   možda oni koji vode brigu o kapitalnim projektima smatraju da hercegovina i srednja bosna nisu zaleđe priobalja.
   one fore, druga država, drugo prebivalište, tamo plaćajte porez, borite se za svoja prava u sarajevu....
   a do granice im ionako ono ne liči na isplativo zaleđe.
   u ovoj zemlji je potrebna lustracija ali možda ne toliko ex komunjara ili četnika nego idiota koji su zasjeli svugdje gdje su mogli
  1. Graničar Jozo avatar
   uh, jbg to je druga tema. Ali došli smo do same srži problema.

   ali opet ostaje problem prometne izolacije. nije badava 8.000 livnjaka 1991. godine živilo u inozemstvu. ekonomski razlozi iseljavanju su kudikamo pogubniji od političkih.