• Srbija ima za cilj uspostavu uzajamnog povjerenja s EU  U posljednja dva tjedna, Srbija i EU potpisali su dva ključna sporazuma. Prvi, o razmjeni povjerljivih informacija, potpisan je 26. svibnja, dok je dokument o sudjelovanju Srbije u misijama kriznog menadžmenta EU potpisan u srijedu (8. lipnja).

  Iako ti sporazumi nisu dio obaveza koje Srbija treba ispuniti na putu ka članstvu u EU, Beograd se nada kako će dokumenti pomoći da se uspostavi razina povjerenja s Brusselsom i poboljša međunarodni ugled srbijanske vojske i policije.

  "Potpisivanjem ovih sporazuma, Srbija sebe predstavlja kao zemlju koja više nije međunarodni problem, već partner sposoban sudjelovati u međunarodnim mirovnim misijama i time, na neki način, postaje 'izvoznik' sigurnosti", izjavio je za SETimes beogradski novinar Vojkan Kostić.

  Sporazum o razmjeni povjerljivih informacija potpisali su visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton u srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić.

  Nakon potpisivanja, Ashton je nazvala dokument "korakom koji će približiti Srbiju Uniji" i "jasnim signalom uzajamnog povjerenja". EU "želi vidjeti srbijanske policajce i vojnike sa svojim europskim kolegama u zajedničkim operacijama u inozemstvu", dodala je. Dačić je kazao kako Srbija želi sudjelovati u takvim misijama pošto će to pomoći "jačanju kredibiliteta" srbijanskog sigurnosnog sustava.

  Drugi sporazum, kojim se omogućava sudjelovanje srbijanskih policajaca i vojnika u misijama EU, potpisali su u Beogradu ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić i šef izaslanstva EU u Srbiji Vincent Degert.

  "Ovo je dobar znak uzajamnog povjerenja, zato što će srbijanska vojska i policija biti pozivane u europske mirovne misije. To je također simboličan i važan korak", kazao je Degert.

  Prema ranijim najavama, srbijanski vojnici i policajci sudjelovat će u misijama EU u Somaliji i Ugandi već ove godine. Sporazum omogućava Beogradu da izabere između različitih mirovnih misija.

  Međutim, ne hvale svi taj potez.

  Glasnogovornik oporbene Demokratske stranke Srbije Petar Petković izjavio je za SETimes kako bi Srbija trebala sudjelovati samo u misijama koje predvodi UN. "Sudjelovanje u misijama EU u biti je tajno sudjelovanje u misijama NATO-a, a Srbija je zemlja koja se deklarirala kao vojno neutralna", kazao je.

  Urednica internetske stranice EurActiv Serbia, Smiljana Vukojčić, izjavila je kako bi trebalo očekivati određene koristi za Beograd.

  "EU je taj korak pozdravila kao znak povjerenja i odlučnosti Srbije da se pridruži europskom prostoru i svakako će imati dobar odjek u zemljama članicama", kazala je ona za SETimes.

  Profesor Fakulteta političkih znanosti u Beogradu Predrag Simić također vjeruje kako treba ohrabriti korake Srbije u smjeru pridruživanja EU.

  "S jedne strane imate Hrvatsku, koja je na pragu završetka pregovora s EU i već se nagađa da bi se mogla pridružiti EU 1. srpnja 2013. godine. Odugovlačenje europskih integracija Beograda nakon uspjeha Zagreba moglo bi ostaviti negativne posljedice za regiju i stvoriti određenu neuravnoteženost, prije svega u Bosni i Hercegovini", izjavio je Simić za SETimes.

  Izvor: SETimes.com
  Komentara 1 Komentar
  1. Graničar Jozo avatar
   Još jedna potvrda koji su majmuni ovi HSP-ovci i Lijani. Posebno se treba osvrnuti na ove tzv ustaše koji još uvijek na razumiju da je ova muslimanska vlast ili vlasti još 1993 sebi izabrala strateškog partnera kada je region u pitanju.

   ako je ovo srbima što se događa u BiH stabilnost onda je sve jasno.